PRZELICZNIK FORM.
Logo Tapenda.pl
Wersja włoska
 
Przepis:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm


Moja:
Forma Tortownica
    Wymiary: cm    x    cm
    Średnica: cm
Przelicz
 
2015-04-07

Jak filetować ryby

ryby przed filetowaniem
Trudność wykonania Poziom trudności: średni
Czas wykonania Czas przygotowania: 2 minuty
Ilość porcji Ilość porcji: 1
 
Przeczytaj również: Spaghetti z bułką tartą

Chciałbym pokazać jak łatwo i sprawienie oczyścić rybę, pozbawiając ją skóry i ości. Filetowanie to naprawdę fajna sprawa i przydatna umiejętność gdyż należy wziąć pod uwagę, że filetuje się ryby po to, aby ości i skóra nie pętały się po talerzu, aby nie mieszały się z sosami, dodatkami i  co również ważne, aby nie trzeba było na te odpady nieustannie patrzeć zamiast rozkoszować się jedzeniem.

Ja robię tak: upieczoną, usmażoną lub ugotowaną rybę filetuję na osobnym talerzu. Czyste filety rybne umieszczam na talerzu właściwym. Do przeprowadzenia całej operacji potrzebne są tylko 2 łyżki i talerz. Polecam gorąco filetowanie ryb, moim zdaniem po takiej operacji konsumowaie ryb staje się przyjemnością.      

•Składniki•

 

•Przygotowanie•

Na początku odetnijcie rybie głowę tuż za skrzelami (1). Następnie odetnijcie ogon (2) i oddzielcie płetwę grzbietową od korpusu ryby (3).

Zdejmijcie skórę z korpusu ryby (4). Następnie oddzielcie od siebie filet dolny oraz filet górny ryby (5) i zdejmijcie je oddzielając od kręgosłupa ryby (6).

Usuńcie kręgosłup (7) i oddzielcie od siebie pozostałe filety górny oraz dolny (8). Zdejmijcie z filetów skórę i ułóżcie filety na talerzu (9).

Jeśli przepis Ci się spodobał, podziel się nim korzystając z przycisków na dole strony. Dziękuję laugh

 
 


•Komentarze•
Jeżeli już wypróbowałeś ten przepis dodaj komentarz.
Jeśli masz pytanie odnośnie przepisu nie wahaj się go zadać.


newsletter
 
 
 
Nasza strona używa ciasteczek (ang. cookies). Jeżeli chcesz, możesz wyłączyć ciasteczka w ustawieniach swojej przeglądarki. COOKIES_CLOSE